úterý 6. března 2012

SIM Vodafonu umožní šifrovat komunikaci chytrých telefonů 06.03.12


Secure SIM ochrání komunikační kanály smartphonů – ať už jde o datové přenosy či o telefonní hovory a SMS.
První službou, která Secure SIM využije, bude takzvaná Secure Login, jež je přichystaná na letošní jaro. Když se zaměstnanci zalogují do své korporátní sítě,  SIM karta a příslušný server si nejdříve vymění data o klíči. Pracovníkům  je povolen přístup pouze v případě, že jeho SIM karta byla identifikována a přijata, a že byl vložen správný přihlašovací kód typu PIN (personal identification number).
V létě tohoto roku by měla přibýt další služba, pomocí které bude operátor schopen šifrovat zprávy elektronické pošty a telefonní hovory. V posledně jmenovaném případě je nutné k tomu, aby kódování fungovalo, aby měly obě strany k dispozici onu Secure SIM.
Pro využití těchto bezpečnostních služeb není nutné instalovat nějaký podpůrný software. „Celý proces bude nezávislý na použitém operačním systému smartphonu a bude kompatibilní s přibližně 90 procenty všech chytrých telefonů,“ tvrdí Markus Lause z německé pobočky Vodafonu.
Tvůrce ale dodává, že implementace na zařízeních s iOS nebude tak bezpečná jako třeba u přístrojů s Androidem, protože Apple nepovoluje přístup k všem částem svého OS, jak by bylo potřeba.
Secure SIM se nejdříve objeví v Německu, avšak vzápětí by se měla objevit ve všech zemích, kde Vodafone provozuje svou síť, tedy i v Česku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat