úterý 6. března 2012

Z rostoucího vlivu Anonymous začíná jít strach


Jen pár podporovatelů z řad hacktivistů má myšlenka zablokovat celý internet – takto radikální plány jsou zbytkem skupiny Anonymous podle všeho odmítány. Cílem je totiž zaměřit se na některé vládní a korporátní zdroje, a nikoliv likvidovat celou infrastrukturu.
V případě výpadku celosvětové sítě by totiž tento primární cíl nemohl být realizován. „ "Anonymous si uvědomuje důležitost těchto serverů a nikdy nebude mít v úmyslu se jich nějak dotknout,“ říká Raven, což je přezdívka 23letého Američana, člena Anonymous, který je k dispozici on-line přes kanály IRC. "A to samé platí i pro systémy inženýrských sítí.“
Avšak s tím, jak se počet akci Anonymous rozšiřuje, oficiální místa začínají být značně nervózní, zvláště poté, co se skupině podařilo dostat k milionům e-mailů od analytické firmy Stratfor Global Intelligence – citlivá data jsou tam i z oblasti české politiky -, ci uveřejněním záznamu tajných rozhovorů mezi britskými a americkými právními agenturami.
Keith Alexander, šéf americké NSA (National Security Agency), dokonce tvrdí, že Anonymous budou do sdvou let schopni vyřadit v lokálním měřítku energetické sítě.
„Boj se skupinou ztěžuje především to, že jde o sdružení nezávislých „bojůvek“, které nemají žádné centrální velení,“ dodává Joshua Corman, šéf bezpečnostních služeb v Akamai Technologies. „Zatímco běžní zločinci nemají žádnou motivaci pro to, aby shazovali internet, u anonymous to tak říci nelze, zvláště pokud se o to pokusí nějací fanatičtí stoupenci,“ dodává Corman.
Podle dostupných informací má hackerské vědomosti jen malé jádro skupiny. Síla však spočívá v masovosti hnutí, kterým jsou už hotové hackerské nástroje nabízeny – příkladem může být distribuce řešení pro distribuovaný atak typu DDoS, které členové dostali poté, co vznikl problém s účty serveru WikiLeaks. Tehdy ale šlo o nedokonalý produkt, pomocí kterého se někteří členové prozradili.
Decentralizovaná podoba Anonymous má však i velkou nevýhodu – v jejich jménu mohou útočit i jiné hackerské skupiny, třeba z Číny nebo Ruska, které s Anonymous a jejími cíli nemají nic společného, a tak případně svést ze stopy vyšetřovatele. Nebo třeba stačí zaútočit na nějaké inženýrské sítě a prohlásit, že jde o dílo Anynoymous – a tato skupina se rychle dostane na seznam teroristických skupin, u nichž jsou tresty při odhalení nepochybně mnohem tvrdší.

Žádné komentáře:

Okomentovat